English Version English Version

Κεντρική Σελίδα
Τί εξετάσεις κάνουμε
Περιπτώσεις
Διασφάλιση Ποιότητας

Εκπαίδευση-Ενημέρωση
Επικοινωνία

 

Planar Gamma Camera
Radionuclides in Therapy

 

Συνήθεις Ερωτήσεις

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής;
Σε ποιές περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώσω το προσωπικό του εργαστηρίου για την ειδική κατάσταση στην   οποία βρίσκομαι;
Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω πρίν ή μετά την εξέταση;
Πόσο ασφαλείς είναι οι εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής;
Γίνονται εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής σε παιδιά;
Πώς ακριβώς διεξάγεται η εξέταση ;
Γιατί χορηγείται το ραδιοφάρμακο;
Πόσος είναι ο χρόνος αναμονής ;
Ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής;
Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα οστών;
Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα ήπατος;
Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα πνευμόνων;
Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα νεφρών;
 
redbull.gif (852 bytes) Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής;
Ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασης προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που επιτρέπουν την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του ιατρικού σας προβλήματος.Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι εφαρμόζεται με μεγάλη ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες στα μικρά παιδιά.
 
redbull.gif (852 bytes) Σε ποιές περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώσω το προσωπικό του εργαστηρίου για την ειδική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι;
Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος ή αν θηλάζετε θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον ιατρό, καθώς και στην περίπτωση που ακολουθείτε φαρμακευτική θεραπεία.
 
redbull.gif (852 bytes) Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω πρίν ή μετά την εξέταση;
Γενικά δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία πριν από τις εξετάσεις. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας ενημερώσει εγκαίρως. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης δεν επηρεάζεται καθόλου το καθημερινό σας πρόγραμμα. Μόνο στη περίπτωση που έχει προηγηθεί διακοπή της φαρμακευτικής σας αγωγής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό.
 
redbull.gif (852 bytes) Πόσο ασφαλείς είναι οι εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής;
Οι περισσότερες ιατρικές εξετάσεις εξαρτώνται από τον παράγοντα όφελος προς κίνδυνο. Στην πυρηνική ιατρική λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα έτσι ώστε η επιβάρυνση του ασθενή στην ακτινοβολία να ελαχιστοποιείται. Το κέρδος από μία έγκαιρη και ακριβή διάγνωση αντισταθμίζει με το παραπάνω τον κίνδυνο από την χορήγηση εξαιρετικά περιορισμένης ποσότητας ραδιενεργών ουσιών, κατά την εξέταση.
 
redbull.gif (852 bytes) Γίνονται εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής σε παιδιά;
Ναι. Είναι για την ακρίβεια συνηθισμένη διαδικασία για ορισμένες εξετάσεις που προορίζονται για παιδιά. Η δόση του χημικού που τους δίνεται ρυθμίζεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το ύψος του παιδιού, και πάντα με τη συμβουλή του παιδιάτρου του.Οπώς και στην περίιπτωση των ενηλίκων, το κέρδος από την εξέταση αντισταθμίζει με το παραπάνω την παραγματικά ελάχιστη δόση.
 
redbull.gif (852 bytes) Πώς ακριβώς διεξάγεται η εξέταση ;
Οταν έρθει η ώρα για τη λήψη των εικόνων, μία ειδική κάμερα θα εγκατασταθεί κοντά στο μέρος του σώματός σας που εξετάζεται. Στη συνέχεια θα ληφθεί ένας αριθμός από διαφορετικές εικόνες οι οποίες αρχικά εμφανίζονται στην οθόνη ενός υπολογιστή και στη συνέχεια καταγράφονται σ' ένα  φίλμ για περαιτέρω μελέτη. Η κάμερα δεν παράγει ραδιενέργεια, απλά λαμβάνει σήματα, τα σήματα από το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.Ετσι ενώ πολλές εικόνες θα ληφθούν δε θα εκτεθείτε σε παραπάνω ραδιενέργεια.
 
redbull.gif (852 bytes) Γιατί χορηγείται το ραδιοφάρμακο;
Πριν τη λήψη των εικόνων, χορηγείται στον ασθενή κατάλληλο φάρμακο το οποίο ανάλογα με τη σύστασή του, συγκεντρώνεται σε διάφορα όργανα του σώματος.
 
redbull.gif (852 bytes) Πόσος είναι ο χρόνος αναμονής ;
Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν πραγματοποιηθεί η λήψη των εικόνων. Ο χρόνος αναμονής διαφέρει ανάλογα με το είδος της εξέτασης. Κάποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται αμέσως, ενώ κάποιες άλλες μετά την πάροδο ωρών ή ακόμη ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
 
redbull.gif (852 bytes) Ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής;
Οι πιο συνηθισμένες μορφές   εξετάσεων πυρηνικής ιατρικής είναι οι παρακάτω:
Σπινθηρογράφημα οστών
Σπινθηρογράφημα ήπατος
Σπινθηρογράφημα πνευμόνων
Σπινθηρογράφημα νεφρών
Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
Σπινθηρογράφημα καρδιάς
Αλλα σπινθηρογραφήματα, όπως μυελού οστών, επινεφριδίων παραθυρεοειδών, ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία όρχεων, πεπτικού, εγκεφάλου, ραδιοϊσοτοπική αγγειογραφία, σιελογόνων αδένων, λεμφικού συστήματος, κ.α.
 
redbull.gif (852 bytes) Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα οστών;
Το σπινθηρογράφημα θα γίνει λίγες ώρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου. Στις εικόνες φαίνεται συνήθως όλος ο σκελετός και ορισμένες φορές εξετάζεται με λεπτομέρεια ένα συγκεκριμένο μέρος.
 
redbull.gif (852 bytes) Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα ήπατος;
Το σπινθηρογράφημα θα γίνει σύντομα μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, περίπου 30-45 λεπτά. Η εξέταση παρέχει πληροφορίες τόσο για την ανατομία όσο και για τη λειτουργία ήπατος και σπληνός. Η μελέτη της χοληδόχου κύστεως γίνεται με διαφορετικό σπινθηρογράφημα αν αυτό ζητηθεί από το γιατρό σας.
 
redbull.gif (852 bytes) Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα πνευμόνων;
Το σπινθηρογράφημα γίνεται αμέσως μετά τη χορήγηση του φαρμάκου. Υπάρχουν για την μελέτη των πνευμόνων δύο διαφορετικά είδη σπινθηρογραφήματος: ο έλεγχος της αιμάτωσης των πνευμόνων και ο έλεγχος της αέρωσής τους.
 
redbull.gif (852 bytes) Τί ακριβώς είναι το σπινθηρογράφημα νεφρών;
Υπάρχουν δύο είδη σπινθηρογραφήματος νεφρών: το δυναμικό και το στατικό
α. Δυναμικό : το σπινθηρογράφημα γίνεται αμέσως μετά την χορήγηση του φαρμάκου. Κατά την εξέταση ελέγχεται κυρίως η λειτουργική κατάσταση των νεφρών.
β. Στατικό : το σπινθηρογράφημα πραγματοποιείται μερικές ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.Σκοπός του είναι να ελέγξει την ανατομία και λειτουργία των νεφρών.

Maria Lyra Georgosopoulou
Assoc. Prof. Medical Physicist
University of Athens
email: mlyra@medimaging.gr